Blog Layout

Mera mångfald med maten

Dec 09, 2021

Odlingsguide inspirerar till mer odling i Värmland

"Mera mångfald med maten" är ett projekt som pågick under 2021 med syftet att stärka möjligheten till lokalproducerad mat, genom att inspirera och föra vidare kunskap inom odling. Projektet riktade sig mot tre olika målgrupper: odlare i trakten, skolelever samt skolmåltidspersonal.

Kalle Hultmark skördar majrovor. Läs om om honom och andra värmländska odlare i "Odlingsboken – För den goda maten" .

– Vi vill att flera ska odla och att fler företag inom odling ska kunna etablera sig i Värmland. Vi vet att det kan komma en del frågor och utmaningar i starten, dessa har vi försökt fånga upp och sammanställt i en odlingsguide. Den presenterar även sju odlare som på olika sätt bedriver odlingsverksamheter i Värmland idag, säger Linnea Öjes, projektledare för "Mera mångfald med maten".

Odlingsboken – För den goda maten

Guiden, som heter "Odlingsboken – För den goda maten", finns som en digital variant på svenska och som översatt till engelska. Guiden finns även som tryckt bok i en begränsad upplaga. Är du intresserad av den kan du kontakta linnea.ojes@hagfors.se


Ladda ner boken här:

Odlingsboken – För den goda maten

Odlingsboken – För den goda maten (engelsk)

Elever fick lära sig att odla

Projektet anlade också en skolträdgård för elever från Kyrkhedens skola i Ekshärad. Där eleverna fick lära sig att odla och ta grönsakerna från jord till bord. En film har tagits fram som beskriver detta, titta gärna på filmen:

Ny kunskap till kommunens tillagningskök

Under projektet fick även skolmåltidspersonal från kommunens tillagningskök gå på kurs för att lära sig mer om lokalt odlade grönsaker och hur man kan tillreda dem på nya och spännande sätt.

Projektet är finansierat av Leader

By sara.kallvik 16 Sep, 2021
På initiativ av Sunnemos föreningar hölls ett möte för att staka ut riktningen och på något vis prioritera vad som är viktigt för Sunnemobygden framgent. Maria Kvarnström från Innovation Park höll i rodret för mötet och gjorde det bra. Vi inledde med att titta tillbaka på dialogmötet som hölls i Sunnemo för nästan exakt ett år sedan, 27 september 2020. Maria, som var en av mötesledarna även då, reflekterade över det som framkom - kontentan var att det finns mycket engagemang och idéer att ta vara på. Efter en kort inledning ombads de fyra grupperna som deltagarna var indelade i att tycka och tänka kring de idéer som kom fram på förra mötet. Men även att fylla på med nya om sådana fanns. En idé på varje post it lapp skulle sedan placeras i en av rutorna “now”, “wow” och “how”. Den första, now, är saker som kan göras ganska direkt “lågt hängande frukter”. Wow är idéer som är lite originella men som bedöms genomförbara. Dem sista, how, är idéer som kan genomföras på längre sikt. När alla lappar satts ut fick deltagarna tre röster var för att prioritera de idéer som upplevs viktigast. När rösterna var lagda på post it lapparna man gillat bäst syntes det tydligt vad som ska prioriteras. Det var fyra idéer/områden som valdes ut för fortsatt arbete: Bostäder: Undersöka var processen börjar för att få till nybyggnation i Sunnemo. En arbetsgrupp på fyra personer tillsattes och ska börja jobba med frågan. Gång- och cykelleder: I Gräs har ett arbete påbörjats med att få den gamla vägen i bra skick så att man kan gå och cykla på ett säkert sätt där. Även på västra sidan sjön finns intresse för något liknande. I Sunnemo by skulle också åtgärder kunna göras för att få en säkrare miljö för gående och cyklister. Föreningar i samverkan: Bygdens föreningar har under många år samverkat kring exempelvis Sunnemodagen. Nu diskuterades om samverkan ska tas ett steg vidare och bilda en paraply förening för att formalisera samverkan på ett annat vis. Frågan ska diskuteras i varje enskild förening för att sedan tas upp i ett gemensamt möte längre fram. Sunnemo Folkets hus och park: Hela anläggningen ligger till grund för mycket av de aktiviteter som människorna i Sunnemo vill ska finnas. Anläggningen har börjat rustats upp men en del återstår och kommer kräva en gemensam arbetsinsats. Genom att prioritera Folkets hus och park behöver nu en plan för hur anläggningen ska utvecklas tas fram. Styrelsen i Folketshusföreningen har ansvar för detta. Ett bra möte där fyra tydliga områden bestämdes för prioritering. Uppföljningsmöten kommer framgent hållas för att leda arbetet framåt. Plats och tid: Folket Hus Sunnemo, 14/9 klockan 17:30-19:30 Deltagare: 27 personer Följande föreningar/organisationer var på plats: Equmenia-scout, Folkets hus föreningen, Föräldraföreningen skolan, Gräs bygdegårdsförening, Hembygdsföreningen, PRO Sunnemo, Sunnemo IF, Svenska kyrkan
07 Sep, 2021
Sunnemos föreningar samverkar och bjuder in till ett möte för att ta fram en handlingsplan. S åhär skriver de i sin inbjudan: Hej! Det finns många idéer och uppslag i Sunnemobygden just nu kring att skapa nytt, vårda befintligt och utveckla olika saker. Kul med engagemang! De föreningar som finns har sina verksamheter och byggnader som kräver sitt, samtidigt som vi alla vill framåt för att i grund och botten göra Sunnemobygden mer attraktiv för framförallt oss själva - för att trivas! Du bjuds nu in, tisdag 14/9 klockan 17:30-19:30 på Folkets Hus, för att vi tillsammans ska diskutera kring följande: Vi behöver samla oss kring någon typ av handlingsplan för att få olika idéer att synka med varandra. Vi behöver se saker ur ett både kort och lite längre perspektiv. Vi behöver se vilka resurser, pengar och arbetsinsats, som behövs för att genomföra olika saker. Det blir en träff där handling står i fokus. I höstas var ett möte på Sunnemo skola där idéer lades fram - nu behöver vi sortera upp dessa för att kunna gå vidare. Kvällen leds av Cherin Nilsson och Maria Kvarnström från Innovation Park. Även Hagfors kommun kommer ha representant på plats. Vi behöver ha koll på antalet deltagare, anmäl dig via sms till 073-023 83 83 (Fredrik Igelström) Alla är välkomna! Hälsningar Sunnemos föreningar i samverkan
2022 ska ett teknikhus börja byggas i Hagfor
24 Jun, 2021
Det är ett av Hagfors kommuns största projekt genom tiderna. Våren 2022 ska ett teknikhus börja byggas i Hagfors. Där ska bland annat flera praktiska gymnasieprogram samlas under ett tak. Hösten 2024 ska bygget stå klart. Kostnaden för att bygga teknikhuset är beräknad till 180 miljoner kronor. Genom en tävling kommer sedan byggnaden att få ett namn.
Share by: